Γιατί καίγονται τα ηχεία;

Χαλασμένα ηχεία με κακό ήχο σε λιγότερο από ένα χρόνο;

Ίσως θα έχεις ακούσει για ηχεία που καίγονται ή για γδάρσιμο του ήχου, που οδηγεί σε δαπανηρές επισκευές. Η σωστή λειτουργία των ηχείων χρειάζεται γνώση, ώστε να προστατεύεται ο ηχητικός εξοπλισμός. Είναι πολλοί οι παράγοντες που καθορίζουν τη σωστή και εύρυθμη λειτουργία τους, ώστε η μακροζωία τους να είναι δεδομένη.

Συχνότερη αιτία για το κάψιμο των ηχείων είναι η παραμόρφωση, η οποία προκύπτει κατά την προσπάθεια του χρήστη να επιτύχει μεγαλύτερη ακουστική ένταση, από αυτή που μπορεί να αποδώσει με ασφάλεια ένα συγκεκριμένο ηχητικό σύστημα.

Επίσης, μπορεί να οφείλεται σε υπερβολικά πρίμα μπάσων ή σε υπερισχύ ενισχυτή. Δίνοντας δηλαδή παραπάνω σήμα, πέραν της επιτρεπτής στάθμης, αντί να μεγαλώνει η ένταση, κόβεται και έτσι προκαλείται αλλοίωση του σήματος ηλεκτρικά και ακουστικά.

Ένας άλλο σημαντικός λόγος είναι το μέγεθος του ενισχυτή σε σχέση με τα ηχεία. Λειτουργώντας το ηχείο σε συνεχόμενη μεγάλη ισχύ πέραν της αντοχής του, τότε το ηχείο σιγά σιγά αρχίζει να μαυρίζει και σε βάθος χρόνου θα αλλάξει χρώμα. Επιπλέον, είναι πιθανόν να βραχυκυκλώσει, να δημιουργηθεί διακοπή,  ή ακόμα και να ξεκολλήσουν οι σπείρες από το πηνίο.

Από την άλλη πλευρά, ακόμα και οι πολύ χαμηλές συχνότητες σε ένα μεγάφωνο μπορεί να προκαλέσουν την καταστροφή του πηνίου του ηχείου ή την αλλοίωση του woofer. Γενικά, οι απότομες αλλαγές στην ένταση ή οι εξάρσεις σήματος από αστάθμητους παράγοντες, που συνήθως συνυπάρχουν με την έντονη παραμόρφωση, οδηγούν στην καταστροφή του μεγαφώνου και κατ’ επέκταση σε ζημιά στο ηχείο.

Τέλος, η συνεχής σκληρή χρήση και η παραμόρφωση του σήματος μπορεί να προκαλέσει φθορά των παθητικών φίλτρων (crossover), τα οποία περιέχουν ηλεκτρονικά στοιχεία. Αυτό έχει ως συνέπεια την αλλαγή στον ήχο, κάψιμο της κόρνας και του ίδιου του crossover.

Εν κατακλείδι, η ορθή χρήση του ηχητικού εξοπλισμού χρειάζεται μεγάλη προσοχή για την άριστη ποιότητα μουσικής, καθώς και την ποιότητα ακουστικής αντίληψης.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *