Καμμένο ηχείο…Υπάρχει γυρισμός?
Παραμορφώνεται ο ήχος του ηχείου σου, ακούς παράξενους θορύβους κατά την αναπαραγωγή μουσικής ή βγαίνει καπνός? Τότε, βρίσκομαι στη δυσάρεστη θέση να σε ενημερώσω για το κάψιμο του ηχείου σου. Προτού πανικοβληθείς, παρακάτω θα αναφέρουμε ορισμένα βήματα που μπορείς να ακολουθήσεις για να ανακτήσεις την ποιότητα του ήχου, ή, τουλάχιστον, να περιορίσεις τη ζημιά που προκλήθηκε.
Το πρώτο που πρέπει να κάνεις αν αντιληφθείς κάποιο από τα παραπάνω σημάδια στα ηχεία σου, είναι να διακόψεις αμέσως την πηγή ήχου (π.χ. ενισχυτή, ραδιόφωνο, υπολογιστή) και να αποσυνδέσεις τα ηχεία. Αυτό θα εμποδίσει τυχόν επιπλέον ζημιές και παράλληλα θα μπορείς να εντοπίσεις αν το πρόβλημα βρίσκεται στην πηγή ήχου ή στο ηχείο.
Το πρόβλημα μπορεί να εντοπιστεί και στις ρυθμίσεις της πηγής ήχου. Έλεγξε την ένταση, την ισορροπία και τυχόν εξισορροπητές, ώστε να υπάρχουν τα σωστά επίπεδα σήματος σε όλα τα μηχανήματα.
Άνοιξε τα ηχεία και έλεγξε την κατάστασή τους για οποιαδήποτε ορατή ζημιά όπως ρωγμές στον κώνο ή κάποιο άλλο μέρος ή τραβηγμένα καλώδια. Αν η ζημιά δεν είναι σημαντική, μπορείς να επισκευάσεις το συγκεκριμένο ελαττωματικό μέρος ή το ηχείο, αν είναι αναγκαίο.
Ένα άλλο σημαντικό κομμάτι που πολλοί παραμελούν, είναι η τοποθέτηση του ηχείου σε σκιερό και δροσερό μέρος με ελάχιστες θερμοκρασιακές διακυμάνσεις. Το έντονο φως και η υψηλή θερμοκρασία μπορούν να προκαλέσουν την υπερθέρμανση και πιθανόν το κάψιμο. Μπορείς να τοποθετήσεις αντηλιακά καλύμματα όταν δεν τα χρησιμοποιείς, ακόμα και ανεμιστήρες στο χώρο αποθήκευσης, ώστε να ανανεώνεται ο αέρας.
Τέλος, διατήρησε το ηχείο σου καθαρό από σκόνη και υγρασία. Η σκόνη επηρεάζει την απόδοσή του, ενώ η υγρασία μπορεί να προκαλέσει ζημιές στα ηλεκτρικά εξαρτήματα.
Η σωστή φροντίδα και πρόληψη της προστασίας των ηχείων, εξασφαλίζει ότι τα ηχεία σου θα συνεχίσουν να παρέχουν υψηλή ποιότητα ήχου για πολλά χρόνια. Πρόλαβε τον κίνδυνο της ζημιάς και απόλαυσε την άριστη ποιότητα της μουσικής που σου προσφέρει το ηχείο σου!
Leave a Reply